MOZAIKZOMÁNC

 

 

  Az általam készített ékszerek rekeszzománc technikával készülnek. A készítés során a rézdrót az ékszerzománccal alkot egy többé elválaszthatatlan egységet. A rézdrót hajlítása adja a motívum rajzát és a különböző színes ékszerzománcok keltik életre a motívumba rejtett tartalmat.

 

    

 

  A Mozaikzománc név azért fogalmazódott meg bennem, mert szeretek a rekeszzománc készítése alatt rézdrótból szabálytalan formákat létrehozni, és sok-sok színnel megtölteni, amely által mozaikos motívumok jönnek létre. Ezek nemcsak nekem, hanem bárki számára sajátos mondanivalóval bírnak.  Emellett szívesen alkalmazom a letisztult formákat is, konkrétan megfogalmazva a zománcban rejlő tartalmat.

 

                          

 

   A tűzzománckészítés fázisait és típusait sokan megírták már, én csak annyit mondanék, hogy számomra a tűzzománcozás a fém és az üvegszerű zománcanyag csodálatos együttesével, azt a különös és finom alkotást hozza létre, amit nem lehet megunni, hiszen a motívumokon túl ott vannak a színek, amelyek egymás mellett hatnak, összhangban, vagy épp kontrasztban, és nem lehet sorozatban gyártani, mivel készítésének minden lépése emberi kézzel készül. 

   Galériámban megtekinthetők a különböző ékszereim és néhány névtábla is. Készítek medálokat, gyűrűket és fülbevalókat, ezeket kollekcióban is megalkotom. Vannak figurális ábrázolásaim, de szeretem az absztrakt formákat is. 

    Itt szeretnék köszönetet mondani mesteremnek T. Kamenár Csillának, aki a tanulás, és gyakorlás útján kísért, segített, ötleteket adott.